Jongerenwerk

Jongerenwerk

Zoek je een plek om andere jongeren te ontmoeten, lekker te chillen, gamen of wil je een activiteit organiseren? Loop eens binnen bij een jongeren- of activiteitencentrum in jouw gemeente. En check de website van het jongerenwerk!

De methodische inzet van VR 

Het team Innovatie van Surplus ontwikkelde samen met jongeren en het Jongerenwerk een methodische tool om in te zetten binnen het jongerenwerk. Hiervoor werden de spellen “Keep talking and no one explodes” en “Wander” gebruikt. Bij deze spellen wordt Virtual Reality (VR) ingezet, een technologie waarmee je in een computer gegenereerde wereld stapt. Dit doe je met behulp van een speciale bril. In deze digitale wereld zie je dingen alsof ze echt zijn.   

Inzet VR  
De technologie wordt al frequent ingezet voor trainingsdoeleinden binnen de gezondheidszorg. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het leren binnen een VR omgeving sterker is dan het leren buiten een VR omgeving. Vanaf 2022 wordt VR ingezet binnen het Jongerenwerk van Surplus. Hierbij lag de focus vooral op het inzetten als ‘fun’ activiteit, het bleek namelijk dat dit meer jongeren naar de jongerenwerk centra trok. Na aanleiding van deze interesse is er een onderzoek gestart naar de methodische inzet van VR in het Jongerenwerk.  

Tools 
Tijdens het onderzoek zijn verschillende co-creatie sessies gehouden waaruit een aantal tools zijn gekomen. Graag stellen wij de set aan tools beschikbaar zodat ook andere jongerenwerkers hier gebruik van kunnen maken. Deze set bestaat uit een instructievideo voor elk spel met de bijbehorende werkbladen.  

Keep talking & nobody explodes 
De VR-game Keep talking & nobody explodes confronteert jongeren met emoties en sociaal-emotionele vaardigheden. Door de ervaringen in de VR-game kunnen beperkingen in deze vaardigheden worden geïdentificeerd, die vervolgens zowel in het echte leven als in de VR-game kunnen worden getraind. De tool voor de VR-game maakt het mogelijk om na de VR-game een gestructureerde evaluatie te houden met de jongere, de jongere te laten reflecteren en een ontwikkelvraag te formuleren, zodat de sociaal-emotionele vaardigheden worden getraind. De bijbehorende video demonstreert hoe de tool correct kan worden ingezet. 

Instructievideo 
Werkbladen 

Wander 
De VR-game Wander maakt het mogelijk om plekken uit het leven van een jongere te bezoeken. Dit geeft de jongerenwerker een dieper inzicht in de leefwereld en sociale kringen van de jongere, wat de band tussen beiden versterkt. De tool voor de VR-game Wander maakt het mogelijk om de personen en locaties in het leven van de jongere te lokaliseren. Door de tool kan de jongere aangeven welke personen en locaties dichtbij of veraf staan en of deze relatie positief, neutraal of negatief is. Met deze informatie kan de jongerenwerker bijvoorbeeld kijken naar manieren om relaties te verbeteren. De bijbehorende video toont wanneer en hoe de tool kan worden ingezet. 

Instructievideo
Instructie
Werkbladen 

De Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 tot en met 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Eén op de vier jongeren heeft zorg thuis, maakt zich zorgen of mist zorg. Deze jonge mantelzorgers noemen wij mede-mogelijk-makers. Zij maken namelijk veel mogelijk in hun thuissituatie. Veel jongeren weten niet dat ze jonge mantelzorger zijn. Dit jaar staat “Vraag eens hoe het met hén gaat” centraal. We zetten in op de directe omgeving van jonge mantelzorgers om de signalen rondom vastlopen in mantelzorg op te pikken. Denk bijvoorbeeld aan leraren en sportcoaches. Het hebben van aandacht voor deze vaak overbelaste jongeren is een belangrijke stap naar hulp. Zo zorgen we er samen voor dat jonge mantelzorgers ondersteuning krijgen. Jonge mantelzorgers verdienen namelijk aandacht, een luisterend oor of een schouderklop.

De jongerenwerkers zijn bereikbaar per telefoon en mail. Bel, app of mail jouw jongerenwerker!

Heb je zelf een leuk idee, maar weet je niet hoe je deze uit moet voeren? De jongerenwerkers helpen jou graag met het opzetten (en bedenken) van leuke activiteiten zoals een voetbaltoernooi, pizza bakken of een make-upmiddag. Je houdt als jongere zelf de regie. De jongerenwerkers helpen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij de aanvraag van (financiële) middelen.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen